• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Ikaria

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
alchemik

Ikaria

#11 Post autor: alchemik » 29 paź 2023, 02:25

eka pisze:
27 paź 2023, 15:56
:) No rozpieszczasz mnie taką opinią. Dzięki. Niemniej patrzysz przez różowe okulary, Jerzy.
Lubię ludzi, szczególnie tych piszących i dzielących się dorobkiem na forach, stąd moja aktywność komentatorska na Wrzeszczach czy tutaj.
Co do (nota bene ciekawej bardzo inicjatywy) IKT.
Kiedyś tez mi się tak wydawało, ale już wiem, że talentu nikogo nie nauczysz, ma się go albo nie. I POETĄ może zostać jedynie osoba nim obdarzona. Poetów średniego i pomniejszego sortu jest mnóstwo, fakt.
No i dobrze. Jest co czytać, poprawiać, doceniać, krytykować :)

:kofe:
Talentu nikogo nie nauczysz. Jednakowoż talent sam w sobie, Ewo, nieodkryty zginie. Odkryty może być podsycany. Doskonale rozumiem, że na jeden talent przypada tysiące rzemieślników pracujących na całkiem dobre wiersze oraz miliony kropli w oceanie rozcieńczających słoną wodę. Wystarczy zapytać siebie czy nie lepiej ustawić maszynę destylującą? A moze lepiej wyławiać krople słodkie ze słonych. A Ty podsiadasz taką moc, Eka. Potrafisz rozróżniać. Potrafisz tworzyć konkursy, które wyłaniają, rozróżniają.
Ja odkryłem w sobie talent, ale kiedy się tym pochwaliłem naraziłem się na obelgi posądzające o narcyzm. Lepiej , żeby odkrywali inni. Czy wiesz, że wśród doskonałych rzemieślników pisania znajdują się nieliczne talenty. Twoim zadaniem jest je znajdować i pielęgnować. To Twoje zadanie na Ósmym piętrze.
Upuszczam wiec krwi. w wierszu, który jest tylko wirtuozerią własnych uczuć bez dostępu do czytelników.
Upuszczanie krwi
viewtopic.php?f=126&t=4957
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
[email protected]

Awatar użytkownika
eka

Ikaria

#12 Post autor: eka » 29 paź 2023, 08:57

:) Dzięki za uświadomienie.
Faktycznie, własny talent najlepiej kiedy potwierdzają inni.
Bo generalnie nie jesteśmy obiektywni w ocenie swojego dorobku, czy to na plus, czy na minus.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

Ikaria

#13 Post autor: Mchuszmer » 29 paź 2023, 12:01

Zadziorny i rytmiczny Jerzy, ścigający się po krzywej wersowej. Jest tu umiejętne miotanie łódką, szarpnięcia, zastoje, rozpędy, tak współgrające z rozkrokiem peela. Czy skakać w real, nicość, wyobraźnię, izolację? Identyfikuję się z takimi rozterkami, ale ten drugi zawsze chce inaczej i nam się wyśrednia.
Czy jesteśmy się w stanie każdemu pokazać tak, jak chcemy? Cóż, każdy podlega obklejeniu czymś niechcianym, ale i dobre przylega na dłużej, niż się wydaje.
Święte słowa, że od chwalenia są inni, trzeba dać im przestrzeń do tego, bo jesteśmy przewrotnymi istotami ;-)
Trzymaj się
mchusz, mchusz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”