-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
[email protected]
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Publikacja w kwartalniku Akcent
-
Publikacja w kwartalniku Akcent
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2019, 17:30 przez Grafoman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gloinnen
- Admin
Gdy prześmigną imieniny
Opis poetycki całkiem udany, choć wers:
Podoba mi się przewrotność we fragmencie:
Brakuje mi natomiast w tekście jakiejś myśli puentującej - do czego wiersz zmierza?
Pozdrawiam,
Glo.
czytam bez "jak", nabrałby wtedy głębi i bardziej rozszerzył pole do interpretacji.
Podoba mi się przewrotność we fragmencie:
Interesujące odwrócenie porządku rzeczy.
Brakuje mi natomiast w tekście jakiejś myśli puentującej - do czego wiersz zmierza?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Gdy prześmigną imieniny
Podziw dla techniki metaforycznego malowania uczuć.
Twoje wiersze zawsze mi się kojarzą ze śmiercią. Sama tę ' funeralność ' w nie wbijam, czy może jednak motyw ostatecznej rozłąki, samotności wpisujesz Ty. Jeśli się mijam z celem odautorskim, wybacz.
Tytuł - czasownik nie powinien, ale z treścią miniatury każe mi kojarzyć się z osobą, która już nie może obchodzić imienin. Peel sobie wyobraża, gdzie jest i co robi Ona.
Sen (wieczny), wspomnienia z dzieciństwa (łupinki kasztanów), później miękki niepokój (szeleszczące nietoperze w rynnach - ożywiony deszcz), ożywione kręgi fal podchodzące pod dzioby (inne już postrzeganie świata).
Ona, biały piasek na śpiącym dnie - bez słonecznych poranków (nieobecny dla niej trzask - oślepienie słońcem po obudzeniu), pięść - bo niezgoda na na to miejsce i wreszcie bezużyteczny krzemień, z którego nie da się wykrzesać iskierki życia w tej toni obojętnej już.
Tak mi się przeczytało.
Wiersz dotknął moich strun.

Twoje wiersze zawsze mi się kojarzą ze śmiercią. Sama tę ' funeralność ' w nie wbijam, czy może jednak motyw ostatecznej rozłąki, samotności wpisujesz Ty. Jeśli się mijam z celem odautorskim, wybacz.
Tytuł - czasownik nie powinien, ale z treścią miniatury każe mi kojarzyć się z osobą, która już nie może obchodzić imienin. Peel sobie wyobraża, gdzie jest i co robi Ona.
Sen (wieczny), wspomnienia z dzieciństwa (łupinki kasztanów), później miękki niepokój (szeleszczące nietoperze w rynnach - ożywiony deszcz), ożywione kręgi fal podchodzące pod dzioby (inne już postrzeganie świata).
Ona, biały piasek na śpiącym dnie - bez słonecznych poranków (nieobecny dla niej trzask - oślepienie słońcem po obudzeniu), pięść - bo niezgoda na na to miejsce i wreszcie bezużyteczny krzemień, z którego nie da się wykrzesać iskierki życia w tej toni obojętnej już.
Tak mi się przeczytało.
Wiersz dotknął moich strun.

-
Gdy prześmigną imieniny
Dobrze napisany, a może namalowany, wiersz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.