• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Piloci

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tabakiera
Piloci

#11 Post autor: tabakiera » 03 sty 2019, 21:25

lczerwosz pisze:
03 sty 2019, 10:02
Jeszcze raz przeczytałem. I bym nie był tego zdania. Pamięć trzeba oczyszczać z popiołu, nie żeby rozdmuchiwać płomień, ale by być już bardziej ostrożnym.
Gruszki powinny dojrzewać, jak co roku, niezależnie od wiatrów historii.
Leszku, przekornie nawiązuję do powiedzenia: "nie zasypiać gruszek w popiele", czyli nie zaniedbywać spraw ważnych.
Nie chodzi o zasypywanie, tylko zasypianie.
Jak zaśpisz, gruszki się spalą.
lczerwosz pisze:
03 sty 2019, 10:02
Gruszki powinny dojrzewać, jak co roku, niezależnie od wiatrów historii.
Racja.
Nad mottem muszę pomyśleć, już nawet myślałam, ale to poważna sprawa, trzeba odpowiednie wyszukać.

Jurku - no, trochę sie rozgadałam, jak na mnie.
Tekst chodził mu po głowie przez kilka dni, nim go wylałam.
Cieszy mnie, że przypadł do gustu.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Piloci

#12 Post autor: lczerwosz » 17 lut 2019, 21:37

Byłem w Romie, teraz lepiej zrozumiałem. Ciężko mi było oglądać, bo bardzo prawdziwe. Znalem wiele osób, co nie wróciły z Anglii. Niektórzy nie zdążyli na wolny kraj.

Awatar użytkownika
tabakiera
Piloci

#13 Post autor: tabakiera » 17 lut 2019, 22:18

lczerwosz pisze:
17 lut 2019, 21:37
Byłem w Romie, teraz lepiej zrozumiałem. Ciężko mi było oglądać, bo bardzo prawdziwe. Znalem wiele osób, co nie wróciły z Anglii. Niektórzy nie zdążyli na wolny kraj.
Leszku, bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję.
Za to, że byłeś.
Za to, że zechciałeś o tym napisać.
Wrócić do mojego wiersza.
Pamiętać o nim.
Wiem, trochę patetycznie wyszło.
No ale, kurde, jak tu nie popaść w patos, jak w człowieku coś płacze!
No, musiałam.
Musiałam go spłodzić, bo jestem i byłam pod wrażeniem tej sztuki.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Piloci

#14 Post autor: lczerwosz » 17 lut 2019, 22:32

ja stale jestem, dziękuję za wskazanie tego przedstawienia

Awatar użytkownika
pallas

Piloci

#15 Post autor: pallas » 18 lut 2019, 16:07

Przeczytałem i aż mi się smutno zrobiło i tak niejako. Na "Pilotach" pewnie nie będę, bo troszkę za daleko.

Sam tytuł można odczytać wielorako. Może chodzić o ludzi, którzy mają władzę i robią z nią, co chcą. Jedni to dobrzy piloci, którzy widzą swój cel i wiedzą, dlaczego do niego dążą. Przecież od nich zależy życie innych. A mogą być tacy, którzy również mają cel, ale oni nie patrzą na innych ludzi. Wykonują go, nie ważne jak wiele poświęcą.
Każdy jest pilotem, każdy steruję własnym życiem. Może prowadzić je jak chce, osiągać cele. Czasem odpowiada tylko za siebie, a innym razem za setki, miliony ludzi. Od jego decyzji może zależeć kształt całej historii. Wyznaczy kursy, które mogą być destruktywne lub budujące.
O niektórych sprawach zapomnimy, bo nadano nowy kurs. Nie można go cofnąć, możemy coś przegapić, ale zawsze możemy zmienić kurs. Obudzić się, uświadomić sobie swoje błędy. Niektórzy powiedzą, że nie potrzebnie, że niszczymy to, co zbudowały pokolenia, a może to, co zbudowali zwycięzcy? Pamięć jest ważna, bez niej zatracamy siebie, bo poznajemy tylko część siebie. To co jest teraz. A gdzie to co było kiedyś? Może to być rozrzucone wszędzie i po całym świecie. Od nas zależy czy chcemy to poskładać i wyciągnąć z tego naukę. A może zaśniemy nad ogniskiem, a w popiele znajdziemy tylko zwęglone gruszki.

Takie wiersz poruszył we mnie przemyślenia.
podobają mi się powtórzenia, które mają wzmocnić przekaz, jak i zastanowić czytelnika.
Jest tu kilka gier słownych jak: buty-buta, cenzurka(cenzurka kojarzy mi się z oceną dostawaną przez ucznia)-cenzura pewnie jest więcej, ja wychwyciłem te dwa.
Świetnie zrobione pauzy, chodzi mi o te krótsze wersy. Brakuję mi w nim interpunkcji, trochę się w nim na początku pogubiłem, ale czy historia ma jakieś znaki przestankowe?

Tyle ode mnie,
:)
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
Nie patrzcie na człowieka, jeno na jego uczynki.
/Władysław Stanisław Reymont - Chłopi/

Awatar użytkownika
tabakiera
Piloci

#16 Post autor: tabakiera » 18 lut 2019, 20:20

Ale zrobiłeś mi niespodziankę, Pallasie!
Wszak ostatnio rzadko Cię widzę.
Dzięki za świetny i wnikliwy komentarz.
Przecinki nie pasują mi do tego tekstu, popsułyby jego melodię, gdybym je wstawiła poprawnie.

Awatar użytkownika
pallas

Piloci

#17 Post autor: pallas » 20 lut 2019, 18:08

Nie ma za co dziękować, postanowiłem komentować, choć wierszy co dzień przybywa i trudno jest napisać "coś " pod nimi, żeby mnie zadowoliło, bo nie lubię jedno zdaniowych komentarzy.
Autor wiersza na pewno chce się dowiedzieć, co czuje czytelnik po przeczytaniu tekstu. Co mu się podoba, a co mu przeszkadza. Jeżeli nie odczytaliśmy tego, co chciał autor, no cóż może to znaczyć dwie rzeczy.
po pierwsze, że trzeba popracować nad czytelnością, albo czytelnik nie ma odpowiedniej wiedzy. Uważam, że autor jak i komentujący mogą się czegoś od siebie dowiedzieć.
Mam takie postanowienie, że postaram się skomentować jeden wiersz co kilka dni. Może komuś pomogę i przy okazji przełamie te lody w komentowaniu. Miejmy nadzieje, że to za owocuję.

Co do przecinków racja, choć ja je osobiście wolę. Po prostu nie gubię się w tekście, bo mam tyle obrazów po przeczytaniu, że nie wiem jak je interpretować.

A wiersz świetny, ale to już pisałem. Może uda mi się kiedyś na jakiś musical wybrać, bo ciekawa to forma sztuki.
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
Nie patrzcie na człowieka, jeno na jego uczynki.
/Władysław Stanisław Reymont - Chłopi/

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”