• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

PANTOMIMA

Wiadomość
Autor
januszek

PANTOMIMA

#11 Post autor: januszek » 02 paź 2024, 20:46

eka pisze:
02 paź 2024, 13:28
Eksponat z tekstem, czyli filozofia pewnej partii?
jak już pisałem , utwór jest prawie dwudziestoletni i w tym okresie widywałem takie "eksponaty". Kiedy na bieżąco zamieściłem na poezja polska Ewa Włodek wyczuła ze mam problem . Owszem był bo i dyrekcja szkoły podstawowej, i policja, i kuratorium oświaty zachowywały się jak "Ona": 'bezradnie rozkładając ręce'. Tymczasem córka otrzymywała codziennie groźne SMS-y. dopiero oddolna inicjatywa grupy rodziców i szum na pół miasteczka załatwiło sprawę.
ne wiem jak było w kuratorium ale dwa zakłady w którym owe .. wisiały zbankrutowały. tzn są ale jako małe rodzinne.

To tyle z mojej strony na temat owego utworu .

pozdrawiam z :kofe:

Awatar użytkownika
eka

PANTOMIMA

#12 Post autor: eka » 04 paź 2024, 16:20

Podałeś tę osobistą historię tak wyczyszczoną z faktycznych zdarzeń i oczekujesz jej interpretacji? :myśli:
Uważam, że sytuacja w tym utworze przedstawia petenta i władzę reprezentowaną przez ową urzędniczkę. Można różnie odczytywać tę relację. Ja "zobaczyłam/poczułam" zwycięstwo petenta, który się nie ugiął przed treścią "eksponatu" i bezsilność pani za biurkiem.

:kofe:

januszek

PANTOMIMA

#13 Post autor: januszek » 04 paź 2024, 18:25

eka pisze:
04 paź 2024, 16:20
zobaczyłam/poczułam" zwycięstwo petenta, który się nie ugiął przed treścią "eksponatu" i bezsilność pani za biurkiem.
czyli zgodnie z intencją więc super.
"pan to mi" urzędniczki dało ten pomysł napisania bez użycia słów co pociągnęło i owe wyczyszczenie więc wyszło jak wyszło.
początkowo tytuł ( i jedyna kwestia słowna ) miał brzmienie pantominie ale jako forma jedynie ledwo dopuszczalna uległa reformie.
:kofe:

Awatar użytkownika
eka

PANTOMIMA

#14 Post autor: eka » 06 paź 2024, 19:10

Pantomima niewerbalnymi znakami? To ciekawy pomysł, ale trudny w realizacji.
Szczerze? Istotne dla mnie były tylko słowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”