• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    [email protected]
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

zmęczone światło

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#11 Post autor: eka » 24 wrz 2024, 11:50

januszek pisze:
19 wrz 2024, 23:36
eka pisze: ↑
18 wrz 2024, 20:27
Kiedyś mi się napisał tekst wychwalający ciemna materię i energię : )

a mogłabyś wrzucić?
Nwet tytułu nie pamiętam, chyba na starym forum muszę poszukać. Znajdę, to wrzucę. Dzięki, to miłe :)

19 wrz 2024, 23:36
k sie zastanawiam (wracając do tematu 'Świata"
mamy: E = mc\2
ale przecież prędkość do kwadratu nie istnieje
podstawiając pod literki
masę czas - i drogę mamy E = mxs X s/t\2 (czyli energia potencjalna razy energia kinetyczna praca x przyśpieszenie)) przy czym jeśli E jest constans to po prawej stronie jest (musi być) huśtawka.
ale:
czy tak można pomyśleć już nie wiem. :smoker:
:crach: - ze mnie to matematyczny imbecyl, nawet nie próbuję wgryźć się w tak rozpisane równanie, sorry, ale bazuję na interpretacjach dla maluczkich, tyle że te omówienia muszą być z wiarygodnych autorytetów.

:kofe:

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#12 Post autor: eka » 24 wrz 2024, 12:00

abandon pisze:
21 wrz 2024, 20:52
Podobają misie astralne opowieści spod ciemnej materii;)

Ja jestem bardziej przyziemny, żeby nie powiedzieć - przyziemiony;) Ale mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
Koniec świata, czas umierać;)
Tu akurat ani słowa o ciemnej materii i energii : )
Młody fascynat mam nadzieję, że mocno się wkręci w kosmologię i to co wokół niej, trzymam kciuki! : )
Moja fascynacja tematem zaczęła się... chyba od Lema, w dzieciństwie połykałam dosłownie jego historie, a później amerykańską sf. Teraz kiedy w necie można znaleźć tyle informacji o poszukiwaniach Prawdy (czyt. budowa wszechświata, system który go napędza) - mam prawdziwy wypas :)

januszek

zmęczone światło

#13 Post autor: januszek » 24 wrz 2024, 16:07

eka pisze:
24 wrz 2024, 12:00
mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
to już chyba jest standard
podsłuchałem dyskusję 5-6 latków na temat wyginięcia dinozaurów, było tam wszystko co trzeba - i kometa i wulkany , asteroida też...
ja w ich wieku to dopiero zaczynałem " Ala ma kota"

Gajka

zmęczone światło

#14 Post autor: Gajka » 24 wrz 2024, 22:35

Ciekawy wiersz, ileż ta galaktyka chowa jeszcze tajemnic dla naszych zmysłów. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#15 Post autor: eka » 25 wrz 2024, 11:02

januszek pisze:
24 wrz 2024, 16:07
eka pisze:
24 wrz 2024, 12:00
mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
to już chyba jest standard
podsłuchałem dyskusję 5-6 latków na temat wyginięcia dinozaurów, było tam wszystko co trzeba - i kometa i wulkany , asteroida też...
ja w ich wieku to dopiero zaczynałem " Ala ma kota"
Dostęp do wiedzy, to clou. Pomyśleć, że w XX wieku było jeszcze tylu analfabetów, szok.
Nośniki informacji (począwszy od szkoły, skończywszy na necie) zrobiły dobrą robotę.

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#16 Post autor: eka » 25 wrz 2024, 11:03

Gajka pisze:
24 wrz 2024, 22:35
Ciekawy wiersz, ileż ta galaktyka chowa jeszcze tajemnic dla naszych zmysłów. Pozdrawiam :)
Dla zmysłów i umysłów :)
Dzięki!

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”